RCVRY

De diagnose: kanker
Als je de diagnose kanker krijgt kom je in een achtbaan terecht: onderzoeken, chemokuren, bestralingen en ziekenhuisopnames. Dat pleegt zowel lichamelijk als mentaal een aanslag op je conditie en uithoudingsvermogen. Terwijl een goede conditie nu belangrijker is dan ooit. Lichamelijk om de verschillende behandelingen zo goed mogelijk te doorstaan. Mentaal om alles even van je af te kunnen zetten.

Vroeger was het advies bij kanker: doe rustig aan.
Zowel tijdens als na het behandeltraject. Nu moedigen behandelaars bewegen juist aan. Ervaring én onderzoek tonen steeds aan dat bewegen de kwaliteit van leven van oncologie patiënten kan verbeteren. Fysieke inspanning  zorgt voor mentale ontspanning. Daarnaast bevordert samen bewegen het sociaal welzijn. 

Vermoeidheid tegengaan

Van alle oncologiepatiënten heeft meer dan 70% last van vermoeidheidsklachten. Daarmee ligt het risico om in een vicieuze cirkel te belanden ligt op de loer: je bent te moe om iets aan sport te doen, maar omdat je zo weinig doet gaat je conditie snel achteruit, nemen de vermoeidheidsklachten toe en wordt de stap om in beweging te komen groter.

Medici stimuleren steeds vaker sporten onder begeleiding, om vermoeidheidsklachten tegen te gaan. Diverse buitensporten kunnen daarvan een onderdeel zijn. Zowel voor ervaren sporters, als voor beginners. Voor ervaren sporters, afhankelijk van de soort kanker en de behandeling, waarschijnlijk op een lager niveau dan je gewend was. Met een verstandige trainingsopbouw en deskundige begeleiding kan je blijven doen wat je altijd zo graag deed: buiten sporten. Of dus juist beginnen met sportief bezig zijn.

Trainen kan tijdens het hele behandeltraject; voor de operatie, tijdens de chemotherapie en de bestraling. Ook in het herstelproces spelen sport en bewegen een grote rol.

RCVRY ook in West – Friesland !

Ook in West-Friesland kan je meedoen met RCVRY RUN.

Wij bieden je:

  • trainingen waarin je centraal staat als persoon, niet als patiënt
  • een veilige omgeving waarin je samen met andere gelijkgestemden kunt sporten
  • een verstandige trainingsopbouw, gebaseerd op jouw mogelijkheden
  • deskundige begeleiding door enthousiaste, betrokken en opgeleide trainers

Natuurlijk houden we ook rekening met eventuele misselijkheid/duizeligheid en/of neuropathie.

Ervaring is niet nodig!

Je hebt geen (buiten) sport ervaring nodig om aan te sluiten bij RCVRY. Het is wel belangrijk dat je het leuk vindt om te (gaan) doen: iets wat je niet leukt vindt gaat je niet helpen.

Een training RCVRY RUN is opgebouwd als volgt:

  • verzamelen bij startpunt
  • inlopen: wandelen of dribbelen naar de centrale plek
  • rek-, strek-, kracht- en cognitieve oefeningen
  • Kerntraining (verschilt bij Run of Power)
  • samen terug naar het startpunt

Samen met Karin van Beweeg Jezelf worden de trainingen verzorgd op diverse mooie locaties in West – Friesland.